Taşeronlaşma sebebiyle pek çok işkolunda sendikalaşma için tanımsız ortamlar ortaya çıkmaktadır. Geleneksel sendikalaşma yöntemleriyle sendikalar bu alanlarda örgütlenme konusunda sakınık davranmakta ve çeşitli alanlarda kendiliğinden baş gösteren işçi direnişlerine yeterli düzeyde katkı sunamamaktadırlar. Bu durum öncü işçilerin de gerek örgütlenme, gerekse de hukuksal süreçler üzerindeki sınırlı bilgileriyle birleşince yeni işçi alanlarındaki bu kendiliğinden hareketler dağılmakta ve kazanım elde edilmesi konusunda sorunlar yaşanmaktadır.
Taşeronlaşma sebebiyle parçalanan ve günden güne tanımsızlaşan emek alanını yeniden örgütleyebilmek için konfederasyonların tanımsız alanlara müdahale edecek bir örgütlenme kurumu oluşturması gerekmektedir. Bu örgütlenme kurumu tanımlı ve tanımsız alanlardaki bütün çalışmaları yönlendirici niteliğine sahip örgütlenme sorumlularından oluşmalıdır. Bu örgütlenme sorumlularının ana işlevi işçi hareketinin temel sendikal vasıflarla donanmasını sağlamak olmalıdır.
Bu noktada işçilerin özörgütlülüklerine tepeden müdahale eden bir kurumdan bahsetmediğimizin altını çizmek gerekmektedir. Kurum, işçilerin kendi aldıkları kararlar ve kurdukları özörgütlülükler çerçevesinde temel sendikal donanımı, imkanları sağlayacak ve de örgütlenme sürecine danışmanlık edecektir.
Örgütlenme kurumunda çalışan örgütlenme uzmanları konfederasyonun görevlendirdiği alanlarda örgütlenme faaliyeti gösterecekler, hedefler gerçekleştikten ve alandaki özörgütlülük kendi ayakları üzerinde durmaya başladıktan sonra başka alanlara kaydırılacaklardır. Bu sayede taşeronlaşma çerçevesinde tanımsızlaşan alanlarda yaşanan eğitimli kadro sorunu konfederasyon merkezli olarak çözümlenebilir.
Bu örgütlenme sorumluları yeni örgütlenmesi düşünülen tanımsız alandaki öncü işçilerle ilgilenecekler ve de onlarla iletişime geçeceklerdir. Bu sayede bu tip alanlardaki çalışmaların konfederasyonun sendikalaşmaya bakışı çerçevesinde de daha olgun hale gelmesi mümkün hale gelecektir. Örgütlenme sorumluları yeni örgütlenen alandaki öncü işçilerin problemlerini çözmek için emek araştırmaları kurumu, hukuk kurumu gibi konfederasyonun başka kurumlarıyla sürekli iletişimde olacak ve de sorun çözücü bir pozisyonda bulunacaklardır.
Özet:
- İşçi sınıfının sendikal olarak belirsiz, taşeronlaşmanın yoğun olduğu alanlarda yaptığı örgütlenmelere destek sunacak bir Örgütlenme Kurumu oluşturulmalıdır.
- Örgütlenme Kurulu’nun görevlileri öncü işçilerle iletişime geçmeli ve temel düzeyde sendikal formasyon vermelidirler.