Sendikal çalışma yaparken en sık karşılaştığımız sorunlardan birisi sendika bünyesinde geçmişteki mücadelelere ve tecrübelere dair bilgi edinmekti. Uzun süredir faal olan bazı sendikaların ve konfederasyonların bile arşivleri yeterli derecede tatmin edici olmadığını üzülerek görmüştük. Geçmiş senelere ait pek çok veri, broşür, yayına ulaşmak mümkün değildi. Arşivlere ulaşmak için ancak belirli tanışıklıklar gerekmekteydi. Dışarıdan vatandaşların bu verilere ulaşma imkanı büyük ölçüde bulunmamaktaydı. Ayrıca pek çok belge ve kitap deprem, su baskını ve kötü şartlarda dosyalama yapılması gibi sebeplerle de kullanılamayacak duruma gelmişti.
Sendikal düzeyde ciddi çalışma yapmanın ön koşullarından birisi de işçi sınıfına dair verilerin bir merkezde toplanması olmalıdır. İşçi sınıfı tarihinin ve alanlardaki çalışmaların salt sözlü şekilde aktarılmasının yanında yazılı bir aktarım mekanizması oluşturmak gerekmektedir. Bu önerimiz oldukça basit bulunabilir, fakat bu kadar temel bir gerekliliğin pek çok işçi örgütünde yeterince titiz şekilde uygulanmamış olduğunu şahsi deneyimlerimiz sonucunda öğrenmiş olduk.
Bu çerçevede konfederasyonun oluşturacağı Emek Araştırmaları Kurumu’nun, arşivlediği belgeleri ve de sınıf mücadelesiyle alakalı elinde bulundurduğu verileri işçi sınıfıyla paylaştığı bir Emek Kütüphanesi kurulmalıdır.
Bu kütüphanede hem genel işçi sınıfı tarihi mücadelesine dair kitaplar ve dokümanlar bulunmalı, hem de daha spesifik alanlara ve sektörlere göre çalışmalar yer almalıdır. Kütüphane konfederasyon tarafından finanse edilmelidir. Kütüphane profesyonel kütüphaneciler tarafından düzenlenmeli ve profesyonel düzeyde hizmet vermelidir. Kütüphanede yazılı belgelerin yanı sıra ses kayıtları ve görüntülü kayıtlar da yer almalıdır.
Bu tip bir kütüphane oluşturmanın öncelikli koşulu bütün sendikalardaki ve konfederasyonlardaki verilerin, dökümanların Emek Araştırma Kurumu tarafından işkoluna göre sınıflandırılması ve bu arşivlerin çoğaltılması yoluyla bir merkezde toplanmasıdır. Bu çalışma Emek Kütüphanesinin profesyonel kütüphanecileri tarafından Emek Araştırmaları Kurumu’yla koordineli şekilde yürütülmelidir.
Kurulan kütüphane bütün vatandaşların kullanımına sunulmalıdır. Kütüphane hem geçmiş yıllara ait yayınları barındırmalı, hem de işçi sınıfı mücadelesine yönelik yeni yayınları biriktirmelidir. Bu çerçevede Emek Kütüphanesi ve Emek Araştırmaları Kurumu kütüphanenin sürekli olarak geliştirilmesi konusunda da koordineli şekilde çalışmalıdır.
Emek Kütüphanesi mümkün olduğu kadarıyla online hale getirilmeli ve dökümanlar internet aracılığıyla da ulaşılabilir olmalıdır. Kütüphane oluşturulduktan sonra telif sorunu olmayan veya yayın hakları sendikalara ve konfederasyona ait olan yayınlar kar amacı gütmeksizin bir portal aracılığıyla okurların hizmetine sunulmalıdır.
Ayrıca konfederasyonun bünyesindeki bütün sendikalarda sendikanın bağlı olduğu sektörle ilgili yayın ve araştırmaların bulunduğu kütüphaneler kurulmalıdır. Bu kütüphanelerde sendikanın bağlı bulunduğu işkoluna ve bu işkolundaki sınıf mücadelesine dair işçilerin bilgileneceği yayınlar bulundurulmalıdır. Bütün bağlı sendikalarda konfederasyonun ana metinlerinin yer aldığı kitapçıkların yanı sıra bağlı sendikanın da ana metinlerinin ve mücadele tarihinin yer aldığı temel kitapçıklar bulunmalıdır.
Geniş bir Emek Kütüphanesi gündelik sendikal süreçlerde sık sık karşılaşılan Amerika’yı baştan keşfetme durumuna önemli ölçüde son verecek, işçi sınıfının geçmiş birikiminin gelecek kuşaklara aktarılmasının koşullarından birisi olacaktır. Ciddi bir sendikal yapılanma sürecine girmek için herkese açık bir Emek Kütüphanesi oluşturmak için çalışmamız gerekmektedir.
Özet:
- Herkese açık bir Emek Kütüphanesi oluşturulmalıdır.
- Emek Kütüphanesi konfederasyonlar tarafından finanse edilmeli ve profesyonel kütüphaneciler tarafından işletilmelidir.
- Emek Kütüphanesi, Emek Araştırmaları Kurumu’yla koordineli şekilde çalışmalıdır.
- Sendikalara ve konfederasyonlara ait yayınlar Emek Kütüphanesi’nde toplanmalıdır.
- Veriler bir portal aracılığıyla internet üzerinden de kullanıma sunulmalıdır.
- Emek Kütüphanesi’nin yanı sıra sendikaların arşivleri düzenlenmeli ve her sendika için kendi alanıyla ilgili kütüphaneler oluşturulmalıdır.