Lumbearjack özellikle çocukların oynayabilecekleri, keyifli renklerle bezenmiş, low-poly grafiklerle çekici bir görsellik sunmasının haricinde çevresel bir krizin eşiğinde olduğumuz bu günlerde değerli mesajlar veren bir oyun… Oyunda Lumbearjack adında bir ayıyı yönlendiriyoruz. Evil Company adında bir firmanın türlü dostlarıyla yaşadığı ormanda çeşitli faaliyetler gerçekleştirmeye başladığını gören ayımız, işe el atıyor ve doğayı kirleten Evil Company’e karşı harekete geçiyor. Oyunun ana amacı ayımızın elindeki baltayla Evil Company’nin ormana ve doğaya zarar veren ekipmanlarını dönüştürerek, ormanı yeniden sakin ve yeşil bir yer haline dönüştürmek… Bunu yaparken de Evil Company’nin köleleştirmiş olduğu, yabancılaşmış çalışanları da özgürleştiriyorsunuz. Evil Company’de çalışmaya başlamış insanları toprakla ilişki kuran bir çiftçiye, kağıt uçakla oynayan koca bir çocuğa ya da hamakta sallanan bir “tembel”e dönüştürmek oldukça keyifli… Bu çerçevede oyunun hem ekolojik bağlamda, hem de anti-kapitalist bir çerçevede başarılı bir düşünsel çerçeve sunduğunu söyleyebiliriz.

Buraya kadar herşey iyi: Güzel, eğlenceli grafikler, güzel mesajlar, Evil Company’e karşı geri-dönüştürme mantığına bağlı bir aksiyon hattı… Fakat buradan sonrasında oyunun maalesef zayıf karnına geliyoruz: Oyun mekanikleri… Oyun mekanikleri çok basit kurgulanmış olması nedeniyle, özellikle ileri zorluk seviyesine alışmış oyuncular için oyun sıkıcı olmaya başlıyor. Ayımızın karşısında Evil Company’den çıkan zorlu bir rakip olmadığı için bir süre sonra insan kendini sürekli her yere tıklarken buluyor. Benzer şekilde bulmacalar da yetişkinler için çok basit: Vinç, kamyon vs. gibi bazı ekipmanları parçalamaya baltamızın gücü yetmiyor. Bu nedenle de baltayı upgrade edip bu sorunu aşabiliyoruz…

Aslında oyun bu noktada bizlere hikaye aktarımının ve olumlu mesajların yanı sıra iyi bir oyunun oyun mekanikleriyle de ne kadar bağlantılı olduğunu hatırlatıyor. İyi kurgulanmış mekaniklere sahip bir oyun değilse özellikle yetişkin oyuncuları oyunda tutmak oldukça zor.
Yine de Lumbearjack’i çocuklarına özellikle şiddetsiz şekilde atık yönetimi, sürdürülebilirlik, doğa/insan etkileşimi gibi konularda ekolojik mesajlar vermek isteyenler için öneririm. Bunun dışında “gamer” diyebileceğimiz oyuncular için fazla basit bir oyun olduğu düşünülebilir…